2019. november 6., szerda

22. rész


*Ajánlott zene: EXO – Don’t go*



Younggal egészen addig sírtunk, amíg el nem fogytak a könnyeink. Miután kimerültünk, és nem tudtunk többé hangot adni fájdalmunknak, nyugovóra tértünk. Bekísértem a szobájába, és egészen addig mellette ültem, amíg el nem aludt. Ezután fogtam magam, felöltöztem és elhagytam a lakást.
Képtelen voltam most odabent maradni. Ki akartam szellőztetni a fejemet, és újra és újra átgondolni a beszélgetésünket.
Odakint ezúttal nem esett a hó, de a dermesztő hideg annál nagyobb volt. A hőmérséklet már bőven mínusz fokok alá süllyedt; talán ez volt a legkeményebb tél, amit eddig tapasztaltam. Talpam alatt ropogott a már keménnyé fagyott, sárral összekevert hó, és a letakarított utak síkossá, csúszóssá váltak a ráfagyott jégpáncél miatt. Óvatosan, kimérten közlekedtem, nehogy ismét elessek, bár legbelül úgy éreztem, a kezembe vagy a lábamba nyilalló fájdalom sokkal elviselhetőbb lenne, mint amit belül, mélyen a szívem környékén éreztem.
Lázasan vert mellkasomban szívem, magányosan dübörgött és képtelen volt elfogadni, hogy a legjobb barátnőm meg fog halni. Persze, tisztában voltam vele, hogy nem kéne már most gyászolnom, hiszen addig még rengeteg minden történhet, rengeteg szép emléket szerezhetünk, és ki tudja, lehet neki is van rejtett képessége, de mégis… Mi van, ha mégsem? Young meg fog halni egyszer, ha akarom, ha nem. Meg fog öregedni, végig fogom nézni, ahogy arca ráncossá válik, ahogy az élet lassacskán elhagyja őt, és ott leszek mellette, fogni fogom a kezét, amikor a halál végül utoléri. És nem tehetek majd semmit. Hiába az a sok hátralévő év, valójában minden egy szempillantás alatt el fog repülni, és azon kapom magam, hogy ő már nem lesz ott. Könnyebb lenne elviselni a tudatot, ha vele együtt öregednék meg, de nem így lesz. Eltelnek az évek, míg se én, se Hyunseung, se Jonghyun, se senki nem fog megváltozni, minden vonásunk ugyanolyan marad, míg Young el fog tűnni. Nem lesz ott velünk örökké.
Szemeimből újra utat törtek a könnycseppek, pedig meg mertem volna esküdni, hogy végleg elapadtak. Nem akartam erre az egészre gondolni, nem akartam már most úgy viselkedni, mint aki búcsúzkodik, de mégis… Nem tudtam az érzéseimnek parancsolni. Sírtam. Azt hiszem, ez az egész félig csak egy ürügy volt arra, hogy sírhassak.
Egy utca végi kisboltban vettem magamnak néhány üveg sojut, majd a kis szatyorral a kezemben felszálltam a következő buszra. Néhány megálló után leszálltam, majd elindultam a Namsan toronyhoz; a helyre, ami mindig megnyugvást hozott számomra.
Felérve gyönyörű kilátás nyílt egész Szöulra. Éjszaka a legcsodálatosabb város volt, amit valaha láttam. Megannyi aprócska, színes fény nyüzsgött odalent a sötétségben, mintha egy teljesen másik világba csöppentem volna. Ezek a fények voltak azok, amiket ideérkezésem első napjaiban láttam, és amiből mindig erőt merítettem. Igazság szerint ez volt az a látvány, ami miatt idejöttem néhány éve: ha nem látom azt a koreai sorozatot, amit akkoriban, talán sose győzöm meg magam arról, hogy nekem ide kell jönnöm. Akkor sose szedem össze minden erőmet, és teszem meg ezt a nagy lépést, ami egyszerre volt életem legjobb, és talán legrosszabb döntése is.
Távol voltam a várostól, a valóságtól, mindentől és szerettem volna ilyen távolságból szemlélni tovább mindent. Nem akartam részese lenni az itteni életnek, meg úgy alapjáraton az Életnek. Kezdtem besokallni, kezdtem úgy érezni, hogy amióta Koreába jöttem, sokkal többet veszítettem, mint kaptam. Bár tény, hogy a szüleim fogságából megszabadultam, de minden más lett: a világ, a környezetem, én magam is. Meghalt Heeyeon, majd utána Nayoung, találkoztam a halott anyukámmal, akit meg kell ölnöm, ha még életben van, és ott van Taemin, a testvérem, akivel szintén végeznem kell, ha újból találkozunk. És most itt volt Young, akit egyszer el fogok veszíteni. A Halál körbe lengte az életemet, minden mozdulatomat, és ez kezdett fojtogatóvá válni számomra.
Kinyitottam az első üveg sojut, mely halk szisszenéssel adta meg magát. Nagy kortyot ittam belőle, mert torkom már kiszáradt a sok sírástól. Ahogy a kesernyés nedű végigmarta nyelőcsövemet és kellemesen szétáradt gyomromban, úgy egyre inkább megnyugodtam. Az alkohol, bizonyos mértékig, megnyugtatja az ember lelkét. Ha ezt a határt átléped, jön a kiborulás és a vég nélküli sírás, majd az édes súlytalanság, az érzéketlenség.
Lehunytam szemeimet és beszívtam a hideg levegőt. Libabőrös lettem és próbáltam elhessegetni minden negatív gondolatomat. Jelenleg túlságosan bonyolultnak tűnt az életem, és nem éreztem úgy, hogy készen állok rá. De itt voltam és fogalmam sem volt, hogyan tovább. Hiába voltak barátaim, valahogy mindig úgy éreztem, hogy egyedül vagyok. Még ha meg is osztottam volna a gondolataimat, a kételyeimet, akkor se csillapodott volna bennem ez a mérhetetlen magányosság. Egyszerűen nem találtam a helyemet, és ez tett engem magányossá, frusztrálttá, bizonytalanná.
- Nem gondoltam volna, hogy a barátnőmből egyszer még alkoholista lesz.
Összerezzentem az ismerős hang hallatán, és meg sem lepődtem, hogy Hyunseung lépett oda mellém. Valamiért sejtettem, hogy előbb vagy utóbb, de rám fog találni itt, azért mégiscsak rákérdeztem.
- Honnan tudtad, hogy itt leszek?
- Ismerlek. Na, meg, egy halom zsebkendőt elbőgtetek Younggal, biztos voltam benne, hogy valami történt – halványan elmosolyodott, majd mögém lépett, és hátulról átkarolt. Fejét nyakamba fúrta, és egy puszit adott az arcomra. – Ezúttal mi borított ki ennyire?
- Igazából… - vettem egy nagy levegőt, majd visszanyeltem egy újabb adag sírást, hogy érthetően tudjak beszélni. Hagytam egy kis szünetet, ezalatt megpróbáltam úrrá lenni érzéseimen, végül folytattam. – Kiborít a tudat, hogy Young egyszer meg fog halni. Tudom, teljesen felesleges ilyenekre gondolni, hiszen ez semmin nem változtat, de ha belegondolok, hogy néhány éven belül már látszódni fog, hogy ő idősebb lett, én meg nem… és hogy az idő nem kedvez nekünk… ez nagyon nyomaszt. Nem akarok megbirkózni sosem azzal, hogy mi lesz akkor, ha már ő nem lesz. Arra meg végképp nem akarok gondolni, hogy Young mindezt hogyan éli meg.
- Volt egy érzésem, hogy hamarosan, de mindkettőtök életében el fog jönni ez az időszak, amikor rádöbbentek, hogy nem marad minden így – sóhajtott fel együtt érzően Hyunseung, és szorított az ölelésén. – Őszinte leszek veled: nem lesz könnyű átesni ezen. A több mint ezer évem alatt, az emberek, a barátaim csak úgy hullottak mellőlem, mint ősszel a fáról a falevelek, és ez minden alkalommal fájt. A halál az egyetlen dolog, ami a természetfelettiek életében is ugyanolyan fájdalmas. Erre nem lehet felkészülni, ezt csak el kell fogadni.
- Reméltem pedig, hogy hazudni fogsz, vagy legalább valami kevésbé fájdalmas dolgot mondasz – vágtam fancsali arcot, mint aki citromba harapott. Hyunseung hangja, vagy talán inkább a kötelékünk által valamiért nyugodtabbnak éreztem magam. Esetleg attól, hogy beszélhettem valakivel erről az egészről.
- Ebben az egyben nem szeretnék hazudni. Bármit mondanék, ha eljön a pillanat, az így is, úgyis fájni fog.
- Tudom – sóhajtottam egy újat, és ittam egy újabb kortyot az üvegből. – Ti beszéltetek már erről Jonghyunnal?
- Igen, valamennyire már igen – bólintott bizonytalanul. – Jonghyunnak az elmúlt évszázadai alatt nem sok barátnője volt, ha volt is, azelőtt elhagyta őket, hogy komolyabbra fordultak volna a dolgok közöttük. De a jelenlegi helyzet más, két okból is. Young tud arról, hogy Jonghyun vámpír és ezt még egy barátnője sem tudta róla. Másfelől még sosem szeretett senkit annyira, mint most Youngot.
- És… mit mondott Jonghyun?
- Nem igazán akar nyilatkozni erről, de őt is megviseli. Megfordult a fejében, hogy elhagyja Youngot, de természetesen képtelen lenne rá. Egyelőre azt hiszem, még ő sem gondolta végig ezt a helyzetet, vagy ha igen, ő maga sem tudja, mit tegyen.
- Azt meghiszem. Úgy sajnálom őket. Annyira rossz nézni, hogy körülöttünk mindenki szerelmi élete romokban hever. Gondolj csak bele, ott van Eungyeol és Sora is, náluk ugyanez a helyzet áll fenn, Woobint és Jongsukot pedig meg sem említem. Mindig ennyire nehéz természetfelettiként élni?
- Nos, ha már van képességünk, kell, hogy legyen hátránya is ennek az életmódnak. A szerelem és a halál, a két legfontosabb dolog pont ilyen. Mindkettő rettentő bonyolult és fájdalmas.
Csak felsóhajtottam ezen a kijelentésén, és nem válaszoltam. Jobban éreztem magam attól, hogy itt volt mellettem, de egyáltalán nem akartam arra gondolni, hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet. Tényleg olyan lenne, amit csak el kell fogadnunk? Biztos voltam abban, hogy a természetfelettinek is van hátránya, de miért pont ennek kell annak lennie? Ez annyira igazságtalanság…
- Mi nyomaszt még? – Törte meg gondolatmenetemet Hyunseung.
Ismét nagyot sóhajtottam, majd karjai között szembefordultam vele. Egy darabig mellkasával néztem farkasszemet, végül lassan rá emeltem tekintetem és szemeibe néztem.
- Belegondoltál már abba, hogy mi van… mi van, ha én sem élek örökké?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése