2020. június 10., szerda

46. rész


*Ajánlott zene: AKMU - Dinosaur*


Úgy éreztem, mintha megfagyott volna körülöttünk a levegő. Woobin mereven nézett rám, ahogy én is szinte pislogás nélkül bámultam az arcába. Még lélegezni sem mertem, annyira megijesztett és ledöbbentett a kijelentése. Azokban a másodpecekben mindent elfelejtettem, amit tenni akartam és úgy éreztem, talán most végre mindenre megoldást találok.
Végül, mint akit áramütés ért, magamhoz tértem és sűrűn pislogtam párat. Némán tettem visszafelé pár lépést, és ültem vissza a korábbi helyemre, Woobinnal szembe. Az asztal alatt szorosan összekulcsoltam ujjaimat, és megpróbáltam úrrá lenni érzéseimen.
- És… mégis miféle ötleted volna?
- Nos… - köszörülte meg a torkát Woobin, láthatóan ő is zavarban volt. Végül összeszedte magát, és határozottan folytatta. – Ahhoz tudnom kell előtte, hogyan érzed magad.
- Mármint? Milyen értelemben?
- Tudod… bár nem ismerlek, de azok alapján, amit Jongsuktól hallottam, valahogy úgy érzem, te meg én rettenetesen hasonlítunk egymásra. Tudod… tőlem nem szoktak olyanokat kérdezni, hogy hogy vagyok, hogy bírom-e ezt a terhet cipelni, hogy boldog vagyok-e ebben az állapotban. Persze, nehéz is lenne, hiszen zombi vagyok, és Jongsuk is úgy tudja, hogy nem érzek semmit, hogy mindent elfelejtek, hogy egy élőhalott vagyok. De te vagy az egyetlen, aki tudja a titkomat, hogy ez nem így van. Nem tudom, Jongsuk belegondolt-e valaha abba, hogy mi van, ha nincs igaza és vannak érzéseim. Nyilván akkor másként állna a dolgokhoz és tudom, hogy így is rettenetesen bántja a dolog, nem is hibáztatom semmiért, de mégis… Így élek már régóta, mégsem kérdezte meg sosem, hogy akarom-e én ezt. Tőled megkérdezték már?
Elgondolkodtam Woobin szavain. Az igazság az, hogy rengeteget szenvedtem amiatt, hogy elfogadjam a képességemet és ezzel együtt magamat is. Tudom, hogy ezzel együtt kell élnem és ez nem olyan, amiről dönthetek, hogy akarom-e vagy sem. Ez velem született és muszáj beletörődnöm. De mégis…
- Nem túl gyakran – válaszoltam végül. – Hazudnék, ha azt mondanám, nem foglalkoznak a lelki állapotommal, mert nem így van. Folyton aggódnak értem és megkérdezik, hogy jól vagyok-e, bár ez inkább régebben volt jellemző, amikor még viaskodtam önmagammal. Mára már tudom, hogy ez vagyok én és ezen nem változtathatok.
- És boldog vagy?
- Nem is tudom... – sóhajtottam fel halkan. – Az vagyok. Valamennyire. Vannak barátaim és ott van Hyunseung is. Folyamatosan fejlődök, és feszegetem a képességem határait, kitapasztalom, mire vagyok képes. Igazából mindenem megvan, de… néha magányosnak érzem magam mindezek ellenére.  Nem vagyok teljesen boldog, de ez így van rendben, nem? Elvégre is mindig vannak hullámvölgyek.
- Ez igaz, de ezt a magányt folyamatosan érzed, nem igaz? Mintha sosem akarna elmúlni. Mintha olyan mélyen lenne a gyökere, hogy sose tudnád kitépni, hogy bármit is tennél, az ott maradna. Talán nem ugyanaz az élethelyzetünk, de én is így érzek. Úgy értem, meghaltam, mégis élek, és itt van nekem Jongsuk, láthatom őt, biztonságban vagyunk és bármennyire is hangzik szörnyen a jelenlegi állapotom, nem is kívánhatnék többet. Hiszen élek, életben vagyok. Mégis… a magány… a magány már nagyon régóta bennem van, és úgy szeretnék kitörni ebből az állapotból. Te nem szoktál így érezni? Hogy ha csak egy rövid időre is, de elhajíts magadtól mindent és az legyél, aki lenni akarsz? Képesség nélkül? Felelősség nélkül? Anélkül, hogy azon kellene agyalnod, hogyan mentsd meg a világot és mégis mi a célod az életben? Nem szeretnél csak egyszer igazán a saját sorsod felett dönteni, és azt tenni, amit igazán akarsz, anélkül, hogy lenne bármilyen következménye és bárki megállítana?
Woobin nagy beleéléssel magyarázott és kérdezgetett, és a szívem szakadt meg, amikor arra gondoltam, hogy milyen borzasztóan érezheti magát. Ehhez képest az én érzéseim semmit sem jelentettek, de mégis… valahogy olyan volt, mintha rólam is beszélne, mintha látná az érzéseimet.
- De, nagyon szeretnék. Ki ne szeretne? De ez az élet rendje, és nem álmodozhatok erről. Én legalábbis biztosan nem.
- És ki mondja neked azt, hogy nem teheted? Hiszen hatalmas képességed van. Azt tehetsz, amit akarsz. Ki állítana meg, hogy pihenőre menj? Szükséged van a feltöltődésre ekkora teher cipelése mellett, különben hamarabb véged lesz, mint azt gondolnád. Mégis ki mondja neked azt, hogy nem pihenhetsz?
- Nos…
- Ahogy te is szeretnél kiszakadni az eddigi környezetedből, ugyanúgy szeretnék én is megszabadulni ettől az állapottól – vágott szavamba Woobin, majd közelebb hajolt, és lehalkította a hangját. – Én sem érzem jól magam a bőrömben, Minseo, ahogy te sem. Bármennyire is próbálod magaddal és a többiekkel is azt éreztetni, hogy rendben vagy, nem vagy jól. Én látom rajtad.  
- Meglehet, de még mindig nem értem, hogy jön ide az, hogy van megoldásod arra, hogyan tegyelek élő emberré.
- Hát… - kezdte Woobin, majd szinte órák hosszának tűnő ideig magyarázta a tervét.

*

Amikor Jongsuk visszajött, nagyon nehezen tudtam uralkodni magamon és úgy tenni, mintha semmi nem történt volna. Szinte szédültem és zsibbadt a fejem a Woobinnal való beszélgetésünktől. Egészen más emberként távoztam Jongsuk lakásától. Egyszerre éreztem magam felszabadultnak és megkönnyebbültnek, ugyanakkor hazugnak és mocskosnak.
Woobin ötlete remek volt, sőt! Egyszerűen zseniális. Nem is tudom, mihez kezdtem volna nélküle. Ha ő nincs, fogalmam sincs, hová lyukadok ki, hogy mi történt volna, de ő… ő egyszerűen megoldott mindent. Mindenre talált megoldást. Annyira sajnáltam, hogy nem ismertem már korábban, és hogy egy ilyen kedves és szeretetreméltó ember ilyen életet él már hosszú ideje. De már nem kell sokáig bujkálnia.
Rettentően boldog voltam, és megkönnyebbült. Végre volt megoldás arra, hogyan legyen Woobin ismét élő, hogyan találjam meg anyukámat, és ezzel egyidejűleg hogyan kapjuk el Taemint is. A lelkem szinte szárnyalt és úgy éreztem, a mázsás súlyok minden egyes lépésnél leszakadnak rólam. Sírni kezdtem, ahogy a kis ösvényen haladtam végig a buszmegállóig.
Mégis… Hiába tudtam, hogy ez a megoldás nekem és Woobinnak jót tesz, tudtam, hogy a többiek szenvedni fognak. Szerettem volna, ha nem sérülnek meg, de lehetetlen volt, hogy mindenki jól jöjjön ki ebből a helyzetből. Woobin és én is rengeteget szenvedtünk már. Úgy éltünk, ahogy nem akartunk, bele voltunk kényszerítve egy helyzetbe, amiről azt mondták, ez van és kész. Hogy nem tehetünk ellene semmit, hogy ezzel együtt kell élnünk és felesleges dacolni. De többé nem volt így. Woobin ötletének hála nem kellett, hogy tovább szenvedjünk.
Mocskosnak éreztem magam, amiért magamat helyeztem előtérbe, de ez egyszer nem érdekelt. Van az a helyzet, amikor nem tudjuk többé megvédeni szeretteinket és áldozatokat kell hoznunk. Néha magunkat fontosabbnak kell tartanunk, és a lelkünkkel, a saját lényünkkel kell törődnünk. Biztos voltam benne, hogy nem fognak örülni az ötletnek, ugyanakkor abban is biztos voltam, hogy idővel meg fogják érteni.
Már csak az volt a feladatom, hogy mindezt eltitkoljam előlük, de közben fel is készítsem őket a rájuk váró veszteségre. Elő kellett készítenem a terepet és meg kellett vívnom egy utolsó csatát. Egy csatát, ami talán sokkal nagyobb és veszedelmesebb volt az eddigieknél.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése