2013. november 2., szombat

36. rész

*Ajánlott zene: Jisun - What should I do?*


Utam a főtéren álló „toronyba” vitt, ahonnét gyönyörű kilátás nyílt a városra. Mindig ide szoktam jönni, amikor valami nyomaszt, és megnyugvást keresek. A problémáimra mindig itt találom meg a választ. Csak elég elmerülnöm a város éjszakai fényében és máris beugranak a jobbnál jobb ötletek.
De most az egyszer elmaradt. Hiába ácsorogtam és ittam magamba Szöul szépségét, a megoldások nem jöttek. Sőt, mi több, csak még inkább elérzékenyültem, és azon kaptam magam, hogy a földre rogyva sírok. Percek, talán órák teltek el, de könnyeim nem apadtak. Mintha végtelenítésre lettek volna állítva, mintha sosem akarnának kifogyni. Dühítő volt, és gyűlöltem, amikor ilyen szánalmas helyzetben találtam magam. Gyűlöltem kimutatni, ha fáj valami, ha elérzékenyülök, ha feladni akarom, és nem tudom, hogyan tovább. Gyűlöltem, mikor hagytam magam elgyengülni, és kudarcot vallottam. Igaz, utána egy fokkal mindig jobban éreztem magam, de most az egyszer sokkal tovább itattam az egereket és semmi nem lett könnyebb.
- Miért, Heeyeon, miért hagytál magamra? – suttogtam magam elé, kezemben egy fotóval, amin ő, Young és én voltunk – Mondd, miért kellett itt hagynod? Én nem vagyok ehhez elég erős, én nem tudom végigcsinálni. Szükségem van rád. Én nem tudom a helyed pótolni. Nem én vagyok az, aki összetartja a mi kis csapatunkat, nem én vagyok a legerősebb közülünk. Sosem voltam én a megmentőnk, sosem én voltam az, aki segített rajtunk és tanácsokat osztogatott. Nem én tettem ezt. Te voltál, mindig te voltál. Mert te voltál az, aki engem vigasztalt, aki tartotta bennem a lelket, aki erőt adott, hogy újra repülhessek és most... most ki ad nekem támaszt? Megtörtem. Túl nagy ez a teher. Elveszítettem Nayoungot, és meg kell Youngot védenem, de nem tudom, hogyan. Hol vagy most? Most van rád igazán szükségem, ilyenkor miért nem jössz? Hallod, Heeyeon? Hallasz még egyáltalán? Tudod, hogy ki vagyok, és tudod, hogy mit érzek? Miért fordítottál hátat és hagytál itt minket? Ez nem volt szép tőled, ez nem... Heeyeon, kérlek, gyere vissza... Nélküled nem ugyanolyan semmi sem, nélküled minden más... üres... és fáj... nem mondjuk ki, de mindketten érezzük... semmi sem olyan, mint régen... gyere vissza, nagyon szépen kérlek, gyere vissza...
A szavak csak dőltek belőlem, minden kiejtett szó erőtlenül tört elő belőlem, bármennyire is szerettem volna üvölteni őket. Mire monológom végére értem, hangom elhalt, és ismét csak a keserves zokogásom vert visszhangot. A fénykép kiesett a kezemből, melyet eddig magamhoz szorítottam, kezeim erőtlenül hullottak az ölembe, könnyeim pedig még mindig ebben az őrjítő körforgásban voltak.
Arcomat kezeimbe temetve, némán sírtam. Bármennyire is hatalmas volt bennem a fájdalom, ugyanannyira halkan tört elő belőlem. Hiányzott Heeyeon, hiányzott Nayoung és rettegtem attól, hogy Youngot is el fogom veszíteni. Úgy éreztem, a múltam megismétli önmagát. De miért büntet engem a Sors? Ki ellen vétkeztem, hogy ilyen életre kárhoztatott?
Lépteket hallottam a hátam mögül. Felkaptam fejem, mint akit áramütés ért, kezeimmel egyből törölgetni kezdtem a könnycseppeket. Nem akartam, hogy akárki sírni lásson, nem akartam, hogy akárki is ilyen állapotban lásson, nem akartam, hogy valaki lássa a gyengébbik felem. Én, Park Minseo, aki mindig olyan erős és kitartó, aki nem riad vissza semmitől, aki megmondja az igazat és szembeszáll másokkal, ha egyedül van, aki nem hagy senkit sem elveszni, aki nem hagyja, hogy a jellemtelen emberek eltapossák, a hatalmas Park Minseo most itt ül, egy toronyban, messze a város felett, és magába zuhanva bömböl, mint egy kisgyerek. Megtörten, magányosan, elveszetten, tétlenül.
- Előttem nem kell elrejtened az érzelmeid – nyújtott át Hyunseung egy zsebkendőt, majd leült mellém törökülésbe – Tőlem senki nem tudja meg, ne aggódj.
Értetlenül pillantottam rá, de azért kertelés nélkül elfogadtam tőle a zsebkendőt, és felitattam vele a sós cseppeket. Próbáltam a zaklatottságomat, az előbbi érzelemkitörésemet elrejteni, visszatuszkolni az álarcom mögé, és nyugalmat erőltetni magamra.
- Néha a legerősebbek is elgyengülnek, ami nem bűn. Mindenkinek szüksége van a sírásra, még ha utána nem is fognak megváltozni a dolgok. A sírás jó. Erősebbé tesz.
- Minek jöttél utánam? – kérdeztem alig hallhatóan, hangomban némi ellenszenvvel, amit egyáltalán nem akartam belecsempészni.
- Mondtam, hogy vigyázok rád. Itt sem bújhatsz el senki elől – felsóhajtott, majd az éjszakába révedt. – Ő a barátnőd? – mutatott a kezében lévő fényképre, ami nemrég még nálam volt.
- Igen – vettem el tőle, majd ujjaimmal végigsimítottam a fotón – Meghalt, még két évvel ezelőtt.
- Sajnálom – mondta együttérzően. – És sajnálom Nayoungot is.
- Honnan tudsz Nayoungról? – kaptam rá tekintetem, és gyanakodva fürkésztem arcát.
- A hírek gyorsan terjednek – válaszolta egyszerűen, én pedig egy újabb adag könnyet visszanyelve ismét a képre meredtem.
- Rettenetesen hiányoznak, mindketten. És fogalmam sincs, mi lesz velem nélkülük – torkom teljesen kiszáradt, és égett, mintha savat ittam volna.
- Tudom, mit érzel. Rengeteg embert veszítettem el én is az évek alatt, és tudom, hogy mennyire nehéz – simított végig kézfejemen, majd végül erősen megszorította azt – Nincs semmi gyógymódom, amivel a gyászt el tudnám törölni, nincs semmim, amivel a fájdalmadat elvehetném, amivel a hiányérzetet megszüntethetném, és talán sosem fognak ezek az érzések eltűnni, még az idő múlásával sem. De abban biztos vagyok, hogy erős vagy, és talpra fogsz állni. Gondolj arra, hogy ők most odafent az égben vannak – mutatott ujjával a csillagos ég felé, én pedig követtem pillantásommal – és onnan vigyáznak rád. Ha te haltál volna meg, és ők lennének itt, mit üzennél nekik?
- Azt, hogy ne sírjanak miattam, és hogy mindig mellettük leszek. És hogy legyenek boldogok nélkülem, és éljenek úgy, mintha mi sem történt volna. – feleltem néhány másodperc csend után, majd még hozzátettem – És azt, hogy egy napon ismét találkozni fogunk.
- Így van. Ők is ugyanezt akarnák most. Hogy ne ragadj meg a jelenben. Ne engedd, hogy a fájdalom felemésszen, hogy az életed az ő halálukkal véget érjen. Mosolyogj, nevess, légy vidám, és menj tovább, de sohase felejts. Őrizd meg az emléküket a szívedben, és ha bánt valami, csak gondolj vissza a velük töltött boldog percekre és minden szépnek fog tűnni. Éld le az életed, amit neked szántak, és ne keseregj, mert ahogy te mondat: egy nap ismét találkozni fogtok.
Ahogy Hyunseung beszélt hozzám, szemeimből újabb könnyek kezdtek el folyni, de mást is éreztem. A szívem mintha megtelt volna valamivel. Boldogsággal? Reménnyel? Mintha újra szárnyra kaptam volna. Az, hogy ott volt mellettem, és vigasztalt, megnyugtatott. Most először történt meg, hogy anélkül volt rám hatással, hogy belemászott volna a lelkembe. Pusztán a jelenlétével olyan biztonságot nyújtott, olyan reményeket táplált, hogy úgy éreztem, erősebb vagyok, mint bármikor.
Lehunytam szememet, és élveztem, ahogy a szél felszárítja a könnyeimet. Percek teltek el, csendben, némán. Hyunseung ott ült mellettem, és fogta a kezem, és az a melegség, ami belőle áradt… csodás volt. Mintha azon az éjszakán egymásra találtunk volna.
- És te hogyan fogsz találkozni a szeretteiddel? – emeltem rá keserűen tekintetem. Éreztem, ahogy a kérdés hallatán megfeszül teste, és arca eltorzul, de nem hagytam, hogy kezét kihúzza kezeim közül. Alig érezhetően, de megszorítottam kézfejét, és összekulcsoltam ujjainkat. Hyunseung először rám, majd a kezünkre emelte döbbent tekintetét, végül egy halvány mosoly kíséretében a távolba révedt.
- Én sem vagyok halhatatlan. Egy nap én is meg fogok halni, és akkor majd én is találkozhatom velük. Talán több száz évet kell még várnom, de nem bánom. Tudom, hogy ők ott várnak rám, és amíg élek, addig a lehető legjobbat akarom kihozni magamból, mert ők is ezt akarnák. – halványan bólintottam, és csak ekkor jöttem rá, hogy valójában mennyire hasonlóak vagyunk. Sosem fordult meg a fejemben, hogy ő miken mehetett át, mennyi halált láthatott, mennyi embert veszíthetett el… Sokkal többet, mint én, és mégis itt volt. Borzasztó és ugyanakkor hihetetlen, és elképesztő.
Hyunseung közelebb csúszott hozzám, majd fél karjával átölelt, én pedig nem tiltakoztam. Fejemet vállára hajtottam, és átadtam magam az érzésnek. Ott ültünk, egy toronyban, az éjszaka sötétjében, a csillagos ég alatt, miközben a ragyogó Szöul néztük és arra gondoltunk, egy nap majd minden értelmet nyer végül. Eljön a nap, mikor megtudjuk, hogy akiket elvesztettünk, miért is kellett akkor meghalniuk, de addig is: küzdenünk kell, bármennyire fájdalmas is élni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése