2013. május 22., szerda

1. rész



*Ajánlott zene: The Rasmus – Yesterday you threw away tomorrow*


   Fázósan húztam össze magamon a pulóveremet, miközben egy park cseresznyevirágokkal borított köves útján haladtam keresztül. A Nap halovány sugarai utat törtek a fák magasra nyúló lombkoronái közt, hogy azok törzsében megbúvó apró virágokba életet leheljenek. Körülöttem éreztem édeskés illatukat, s mélyet szippantottam a hideg, de annál finomabb levegőből. Madarak keringtek és csiripeltek a fejem felett, s hallottam, ahogy a távolban is lassan megindul az élet: autók motorzaja, vonatok fülsiketítő dudaszói, kacagó gyermekek hangja.
   Kora, őszi reggel volt, és bár még érezni lehetett a nyár utolsó, simogató kezeit, a reggeli csípős szelek már a közelgő telet hirdették.
   Csend volt. Csak a kavicsok ropogását hallottam, ahogy keservesen sikoltanak fel lépteim alatt. Szerettem egyedül lenni ezekben a reggeli órákban, mert ilyenkor nyugodt voltam. A természet szépsége elcsitított bennem minden félelmet és kételyt, és a békesség vette át a helyét. Egy pillanatra mintha megállt volna az élet, s vele együtt minden probléma megszűnt. Csak egy röpke pillanatig éreztem így, mégis elég volt ahhoz, hogy energiával töltődjek fel, és tovább menjek a célom felé.
   Két hónapja költöztem Dél-Koreába, és az ősz beköszöntével iskolába kezdtem járni. A mai nap volt az első napom, és nem szerettem volna elkésni, így gyorsítottam a lépeimen. De talán joggal kérdezheti akárki, hogy egy magamfajta, európai lány mégis miért jött a világ másik felére?
   A történet egyszerű: az életem maga a pokol. Legalábbis 18 éves koromig az volt. A családom egyenesen gyűlölt és bántalmazott, amikor csak tehette. A környezetem úgy szintén. Ne kérdezze senki, miért, én se tudom, egyszerűen csak nem passzoltam bele abba a társadalomba, ahol éltem. Mindig is különc voltam, és amit az emberek tettek, nekem teljesen idegen volt. Kimaradtam minden rosszból, amiből csak lehetett, nem hiányzott nekem a cigaretta marása a torkomon, az alkohol kesernyés íze minden hétvégén, az meg pláne nem, hogy összefeküdjek fűvel-fával.
   Nem mondanám azt, hogy magányos voltam, mert nem voltam az. Volt néhány barátom, akiket mindennél jobban szerettem, és akikkel boldog voltam. Éltem a saját megszokott életemet, már amennyire a helyzetem engedte. Elzártam magam minden káros és mérgező dologtól, és nem érdekelt, hogy hányan vetnek meg. Figyelmen kívül tudtam hagyni mindenkit, és jól tudtam játszani a szerepem, holott legbelül igenis fájt, hogy ilyen helyen élek. Kinek ne fájt volna, amikor volt, hogy minden oknál fogva megaláztak és nekem támadtak?
Hazudnék, ha azt mondanám, nem akartam feladni, mert akartam. Rengetegszer. De ugyanakkor nem akartam, hogy ők győzzenek. Nem akartam, hogy a családom vagy akárki lássa, miattuk adom fel, nem akartam, hogy megkapják azt az örömöt, hogy miattuk menekültem el. Így bár minden egyes napom felért egy örökkévalóságig tartó szenvedéssel, álltam minden csapást. Amikor nagykorú lettem, elköltöztem otthonról és két évvel később, azaz most ide jöttem. Korea volt az az ország, ami mindig is életben tartott, ami tartotta bennem a lelket. Hittem abban, hogy a boldogságomat itt fogom megtalálni, és most itt vagyok.
   Valóban egyszerű, nem igaz?
   Én is ezt hittem, de nagyot tévedtem.
   Szerencsémre nem egyedül kell megvalósítani az álmaimat, barátnőm, az egyetlen ember az életemben, aki megmaradt nekem, szintén velem jött. Bár én vagyok az idősebb mindössze egy évvel, valahogy ő sokkal érettebbnek és magabiztosabbnak tűnik, mint én. Csak nekem jutott eszembe ez a hülye ötlet, hogy iskolába akarok járni. Az ember mindig annyira szeretné abbahagyni a tanulást, én mégis önszántamból tettem ezt. Talán a múltam miatt volt így, hisz mint említettem, nem éreztem magamat jól a lakhelyemen, sosem éreztem magam odavalónak és ezt a diáktársaim is érzékeltették velem. Talán tudat alatt reménykedtem abban, hogy minden olyan dolog, ami nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, most megvalósulhat.
   De persze tündérmesék nem léteznek.

*

   Nagyot sóhajtva hagytam magam mögött a parkot, és indultam el az iskola felé. Minden porcikámban remegtem, és a torkomban dobogott a szívem. Hátamon már patakokban folyt rólam a víz, és kis híján megfutamodtam. Féltem az új dolgoktól, féltem az iskolától, féltem mindentől. Nem voltam hozzászokva ekkora tömeghez és ekkora épületekhez, nem voltam hozzászokva, hogy az emberek kíváncsian bámulnak utánam, és folyamatosan az az érzésem volt, hogy mindenki engem figyel és összesúg a hátam mögött. „Paranoiás vagy” – mondtam magamban, és azzal hitegettem magam, hogy minden rendben lesz.
   Jó lesz az iskola. Kedvesek lesznek a tanárok. Aranyosak a diáktársaim. Nem fognak utálni, lesznek barátaim. Minden olyan lesz, ahogy szerettem volna. Egy átlagos diák leszek barátokkal, szenvedés nélkül.
   És ez a gondolat erőt adott nekem, hogy az utolsó lépéseket is megtegyem.
   Új ország, új iskola, új élet.
   Minden menni fog, csak higgadtnak kell maradnom. Ha veszem az akadályokat, minden sokkal egyszerűbb és könnyebb lesz. Fő az optimizmus.
   Egy mosollyal az arcomon álltam meg a kapuban és vettem szemügyre az épületet, ahol a következő kilenc hónap nagy részét tölteni fogom. De azzal a lendülettel le is fagyott az a mosoly, és úgy éreztem magam, mint akit egy vödör jéghideg vízzel nyakon öntöttek…

2 megjegyzés:

  1. Elkezdtem olvasni a történetet, nem bírtam legyőzni a kíváncsiságom... (MinSeo-Zsolt 1-0 :D )... Elhatároztam, hogy nem írok kommentet, amíg nem olvasok el pár részt, de ezt az elsőt egyszerűen nem tudom szó nélkül hagyni... (MinSeo-Zsolt 2-0 :D)...
    A legelső szembetűnő dolog, ami nagyon tetszik, az az "ajánlott zene". Igazi különleges hangulatot tud varázsolni az olvasásához, és olyan olvasói környezetet tud teremteni, amilyenbe az író kívánja helyezni az olvasót (az már csak pluszpont, hogy a zene is király :) ).
    A következő, ami szót érdemel, hogy E/1-ben íródott történetről van szó, vagyis egy szemszögből láthatjuk az eseményeket, ami - szerintem - még nehezebbé teszi az író dolgát, hiszen így kevesebb lehetőséggel tudsz élni, hogy a szereplőket bemutasd. Ez nyilvánvalóan csak a későbbiekben fog kiderülni, de fontosnak tartottam megjegyezni :)
    Az első részről pedig konkrétan... Lássuk csak... A leíró részek egészen fantasztikusak, a kifejezések választékosak, rendkívüli módon érzékeltetik a környezetet. Szeretem az olyan olvasmányokat, melyekben hangsúlyt kap a leíró rész, szerintem sokkal kifejezőbb tud lenni, mint a párbeszédes jelenetek.
    A főszereplő karaktere eddig szimpatikus, szerethető. (Bocsánat, nem fogok többet ilyet csinálni, de tényleg emlékeztet a saját történetem női főszereplőjére, biztosan ez is közrejátszik :) ).

    Szóval, ez a kis szösszenet kikívánkozott az első rész elolvasását követően, nehezen tudom elképzelni, hogy ha ilyen formában, stílusban folytatódik a történet, ne nyerje el a tetszésemet a későbbiekben (is). :)
    Csak gratulálni tudok eddig, a folytatásra kíváncsi vagyok (MinSeo-Zsolt 3-0, végeredmény :D ), jelentkezni fogok még hozzászólással! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És tényleg írtál :D Ennek most borzasztóan örülök^^
      Ezekszerint megszerettem veled ezt a számot :D Na, ilyet se csináltam még, szóval ennek még jobban örülök^^ lehet, hogy a későbbiekben is tetszeni fog 1-2 szám. Igyekszem általában a rész hangulatához választani zenét, néha elég nehéz és lehet, nem mindig sikerül a megfelelőt, na de sebaj^^
      Hmm.. lehet, igazad van, hogy E/1-ben nehezebb írni, mondjuk én világ életemben E/1-ben íródott minden történetem - talán 1-2 kivétel van csak - és nekem nehezebb E/3-at használni. De hét kinek hogy :)
      Akkor elárulom, hogy tőlem sok leíró részre számíthatsz, ugyanis azok jobban mennek, mint a párbeszédek. Bár ezt a történetet pont azért kezdtem el írni, hogy a párbeszédeket begyakoroljam, de leíró részekből se lesz hiány.:)
      Most hogy mondod... a két szereplő tényleg hasonlít kicsit egymásra :)

      Köszönöm a véleményed, tényleg nagyon jól esett, pedig nagyon féltem, hogy nem fog tetszeni. Azért remélem, a későbbiekben sem lesz ez másként és továbbra is várom a véleményed, ha nem gond :D

      Törlés