2014. január 10., péntek

51. rész

*Ajánlott zene: Hyorin - Let it go*


Kipattantak szemeim, és Jonghyunra meredtem. Egy pillanatra elfelejtettem, hogy a nap sugarai milyen erőteljesen sütnek, ezért automatikusan csuktam őket vissza, majd kezemmel árnyékolva ismét kinyitottam.
- Hogy mondtad? – kérdeztem vissza teljesen ledöbbenve. – Ismerted az igazi szüleimet?
Jonghyun még mindig nem mutatott ki semmiféle érzelmet, és ugyan ezt már Hyunseungnál megszokhattam volna, most mégis rettenetesen idegesített. Ez volt az első beszélgetésünk, amit négyszemközt folytattunk, sőt! Ez volt az első alkalom, hogy beszélgettünk egymással, és erre ilyen témákba bonyolódunk? Ez több volt annál, mint amit felbírtam volna fogni.
- Gyere, mutatok neked valamit – felállt, majd az ajtó felé vette az irányt. Követtem tekintetemmel, de nem mentem utána. Az ajtóban megfordult, és felvont szemöldökkel nézett rám – Nem jössz?
- Miért mennék veled? Nem azért, de… nem bízok meg benned – válaszoltam őszintén, amire válaszul csak még jobban kiült arcára az értetlenkedés – Most beszélünk először és a képembe vágod, hogy tudsz valamit a szüleimről, ráadásul mindezt azután, hogy kiderült, akiket a szüleimnek hittem, azok nem a szüleim. Ez szerinted is gyanúsan hangzik, nem igaz?
- Most, hogy mondod… A helyedben én is kételkednék, de nincs semmi hátsó szándékom. Gyere, útközben mindent elmondok.
- Hová megyünk? – utána mentem, annak ellenére, hogy minden porcikám rosszat sejtett. De Jonghyun tudott valamit a szüleimről, és én ezt tudni akartam. Kételkedtem benne, hiába volt Young barátja, az én bizalmamat még nem vívta ki magának. Nem ismertem, csak azok alapján, amit Young mondott, és ettől függetlenül ő is lehetett valaki, aki az életemre akar törni. Taemin is megtette. A bizalmamba férkőzött, éveket töltött el azért, hogy egy nyugodt és biztonságos környezetet alakítson ki maga körül, hogy elhitesse, a jó oldalon áll, és valljuk be, elérte és sikerült neki. Honnan tudjam, hogy Jonghyunnak nem ez a célja? Honnan tudjam, hogy ő nem a rossz oldalon áll, és ugyanazt csinálja, amit Taemin, csak éppen… sokkal régebb óta?
Nem bíztam benne, de mégis vele mentem.
Abban az egyben bíztam, hogy Hyunseungnak igaza volt: ha a veszélybe kerülök, akkor az erőm meg fog mutatkozni. És noha semmi kedvem nem volt a barátnőm szerelmét megölni, ha arra kerül a sor, kénytelen leszek megtenni.
Beszálltunk az autóba, majd Jonghyun beindította a motort, és elindultunk. Az autó lassan kigördült az útra, minket pedig ellepett a csönd. Hol az útra koncentráltam, és a mellettünk elsuhanó tájat figyeltem, hol pedig Jonghyunra meredtem és az arcát figyeltem. Már épp szólásra nyitottam volna a számat, hogy megkérdezzem, mégis mit tud a szüleimről, amikor mesélni kezdett:
- Csak futólag ismertem a családod. Mindössze kétszer találkoztam velük. Először akkor, amikor a születésed után hazahoztak a kórházból. Taxival jöttek haza, és én vezettem az autót. Az egész utat végigbeszélgettük. Rengeteget áradoztak rólad, hogy mennyire szép vagy és milyen régóta szerettek volna már egy kisbabát. Anyukád arcán levakarhatatlan mosoly ült, és az arca csak úgy ragyogott, amikor csak rád nézett. Apukád pedig védelmezően ölelte mindkettőtöket, és amikor a karjaiban tartott, egészen törékenynek látszott ő is – Jonghyun az emlékek felidézése közben elmosolyodott, én pedig éreztem, ahogy a könnyek megtöltik szememet és lassan csordogálni kezdenek arcomon – Egy boldog család voltatok és az öröm, ami közöttetek lángolt… minden embert megmosolyogtatott.
- Mikor találkoztatok másodszor? – hangom remegett, és Jonghyun egy pillanatra rám nézett. Én ugyan az utat figyeltem, de még így is érzékeltem, ahogy ledermed, és nem tudja, folytassa-e vagy inkább vigasztaljon. Végül folytatta.
- Néhány hónappal később, a temetéseden.
- A temetésemen? – kaptam rá hirtelen fejem, és a szívem összeszorult a szó hallatán.
- Apukád elmesélte, hogy egyik reggel, mikor bementek a szobádba, nem voltál ott. Sosem kerültél elő. Hosszú hónapokon át kerestek téged, de mivel éjszaka raboltak el, ráadásul behatolás nyomát nem látták a lakásban, ezért feladták a keresést. Anyukád teljesen összetört, éjt nappallá téve csak sírt és sírt. Rengeteget fogyott, nem evett és ivott, nem mozdult ki semerre, csak naphosszat a szobádban ült és zokogott, miközben a kedvenc babaruhádat szorította magához. – tartott egy hosszabb szünetet, és bekanyarodott egy mellékutcába – Jobb volt nekik eltemetni téged. Könnyebben fel tudták dolgozni a történteket. Képesek voltak elengedni, bár azt hiszem, egy ilyet az ember sosem felejt el. De ők el akarták hitetni magukkal, hogy az életük ne legyen olyan keserű és megromlott. Ha úgy élnek tovább, hogy tudják, valahol ott vagy a világban, akkor sosem fognak túllépni. De gondolom, a szívük legmélyén pontosan úgy érezték, egy nap viszont láthatnak.
- Volt testvérem? Volt valaki utánam, akivel pótolhatták a hiányomat?
- Nem. Soha nem vállaltak ezután gyereket.
Jonghyun némaságba burkolódzott, én pedig egyre erőteljesebben sírtam. Nem tudtam elhinni, nem tudtam megemészteni a hallottakat. Nem hibáztattam az igazi szüleimet, nem haragudtam rájuk, amiért eltemettek. Jól cselekedtek, és örültem, hogy inkább elengedtek, semmint folytatják a keresésem, amibe mindketten beleőrülhettek volna. De a tudat, hogy mennyire fájhatott nekik… nem akartam felfogni. Az első gyermekük voltam, annyira szerettek és alig tölthettek el velem néhány hetet. Miért kellett ennyit szenvedniük? Annyira szerettem volna felkeresni őket és eléjük állni és azt mondani: anya, apa, itthon vagyok. De tudtam, erre nincs esélyem.
Az autó hirtelen leparkolt, de csak néhány perccel később eszméltem fel. Jonghyunra néztem, majd kitekintettem az ablakon a feje mellett. Egy temető mellett álltunk. Megráztam a fejem, és még több könny hagyta el szemeimet.
- Ugye nem? Mondd, hogy nem… Kérlek, mondd, hogy nem haltak meg… - suttogtam, és összegörnyedtem az ülésen a szívembe nyilalló fájdalom hatására. Jonghyun végigsimított hátamon, de nem szólt semmit. Biztos voltam benne, hogy nem sok ilyenben volt része, és nem tudja, hogyan kell megvigasztalni valakit. Mindenesetre örültem, hogy nem kezd bele a felesleges locsogásba, hogy majd minden rendben lesz, hogy nyugodjak meg. Hagyta, hogy kisírjam magam, hagyta, hogy szabadjára engedjem a fájdalmam, és hálás voltam azért, amiért ő van mellettem, és nem Hyunseung. Noha Hyunseung vállán akartam zokogni, de tudtam, hogy ő megpróbálná elnyomni az érzéseim, megnyugtatni a képességével, és ezt most nem akartam.
Jonghyun kiszállt az autóból, én pedig nem sokkal később követtem. Nem szóltunk egymáshoz, miközben elindultunk befelé a temető sűrűjébe. Néma csönd volt, csak a szél süvített a sírkövek között. Olyan kísérteties volt, olyan üres és kietlen, olyan… fájdalmas és elszomorító. Mégis… bennem… mintha… nyugalommal töltött volna el. Az ember általában elriad a temetőktől, ahol több ezer halott fekszik és a lelkük ott barangol minden egyes nap, de engem jó érzéssel töltött el, mintha… teljessé váltam volna.
Percekig cikáztunk a sorok között, amikor megálltunk egy sírkő előtt. Két név volt rajta, alig olvashatóan, de ott voltak. A szüleim neve. Az igazi szüleimé.
Csak álltam előttük, és néztem a két nevet, szemeimből pedig folytak a könnyek. Nem tudtam, mit kéne tennem. Annyi év után… annyi év után végre először láthatom őket.
- A szüleid is magyarok voltak, de itt Koreában születtél. Apukád itt kapott állást, és néhány évre ideköltöztek. – hangja éles ostorként csattant a levegőben.
Lehunytam szemeimet, és hagytam, hogy a szél felszárítsa könnyeim. Játékosan kapott bele hajamba, és bár kirázott a hideg, engedtem, hogy csontig hatoljon, és teljesen átfagyasszon. Csendben álltunk egymás mellett, tisztes távolságra egymástól.
- Emlékszel az arcukra? Tudod, hogyan néztek ki? – rekedt volt a hangom, és inkább suttogás volt, mint tiszta, hallható beszéd.
- Aligha. Ennek már tizennyolc éve. De… amikor rád néztem, felrémlett bennem egy ismerős arc. Amikor Hyunseungék mondták, mi történt veled, beugrott, miért voltál ennyire ismerős. Tisztára olyan vagy, mint anyukád. Ugyanaz a tiszta, makulátlan mosoly, az a boldog arc, amivel erőt adsz másoknak.
Felzokogtam, és térdre estem. Jonghyun elnémult, és a szenvedésemet nézte. Egész testem beleremegett a fájdalomba. Karjaimmal átöleltem testem, előregörnyedtem, fejemet megtámasztva a sírkő szélén és csak sírtam. Többre nem voltam képes. Sosem láttam a szüleim arcát, egy emlékem sincs róluk, se érzések, semmi, mégis itt voltam előttük és sírtam. Olyanokért hullattam könnyeket, akiket sosem ismertem, de ennek ellenére, valahol legbelül éreztem a szeretetüket.
Sokáig vert visszhangot zokogásom, és a néma csöndben olyan volt, mintha több ezer lélek ordítana. Hosszú napok után először volt egy kis időm megállni és érezni. Azt hiszem, akkor nem csak a szüleim miatt sírtam, hanem mindenért, ami történt. Heeyeonért. Nayoungért. Még Taeminért is. A világért, amiben élek, és magam miatt, amivé lettem. Mindent és mindenkit sirattam, és csak akkor jöttem rá, hogy sosem leszek képes feldolgozni, ami velem történt. Olyan életet kell élnem, amit nem akarok, és nem én döntöm el, mit teszek, vagy épp nem teszek. És én ezt gyűlöltem a legjobban. Sosem szerettem, ha irányítanak, mégis, az egész eddigi életem így éltem és úgy néz ki, a jövőben sem lesz másként. Vagy teszem, amit megírtak, vagy elkapnak, és még kevésbé lesz befolyásom. Én egyiket sem akartam. Csak távol akartam lenni minden ilyentől, a régi életemért könyörögtem, ugyanaz az átlagos, normális fiatal akartam lenni, aki voltam még másfél hónappal ezelőtt. Vissza akartam kapni, ami elmúlt, és a tudat, hogy ez az egy kívánságom is kudarcba fulladt, fájdalmat okozott. Felemésztett, égetett, kínzott, gyilkolt, pusztított, és nyomorba taszított.
Haladnom kellett az árral, akár akartam, akár nem.
Ez voltam én.
Egy marionett-bábú.
Jonghyun hirtelen odalépett mellém, és rám terítette kabátját. Megdörzsölte néhányszor karom, majd átkarolt.
- A szüleid holttestét sosem találták meg… Nem tudom, hogy valóban meghaltak-e, vagy sem, de tizenöt éve nem látta őket senki. Én rendeztem a temetésüket, én temetettem ide őket, mert tudtam, egy napon látni akarod őket. Kellett valami kézzel fogható, hogy ne törj össze.
Felemeltem fejem, és zokogásom egy csapásra megszűnt. Hangosan ziláltam még, de lassan kezdett visszaállni a normális légzésem. Jonghyunra néztem, ledöbbenve, megrémülve, reménykedve.
- Azt mondod… lehet, hogy még élnek? Hogy… van esélyem arra, hogy… találkozzunk? Hogy a saját szemeimmel láthassam őket? – két kézzel kapaszkodtam belé, remegve, mintha egy koldus lennék, aki egy falat kenyérért könyörög.
- Nem akarlak reményekkel kecsegtetni, de azt hiszem, egy nagyon kevés esély van rá.
Nem válaszoltam. Elengedtem Jonghyunt, és ismét a sírkő felé fordultam. Hosszan bámultam a két nevet, és arra gondoltam, meg fogom keresni őket. Nem érdekel, mibe kerül, de látni akarom őket. Ha csak egyetlen egyszer, akárcsak egy pillanatra, nekem akkor is megéri.
Megcsörrent Jonghyun telefonja, ami félbeszakította gondolatmenetem és visszarángatott a való életbe.
- Mehetünk? – kérdezte, miután elrakta a telefonját.
- Menjünk – bólintottam, és hátat fordítottam a sírkőnek, majd elindultam visszafelé. Tettem néhány lépést, és amikor nem hallottam lépteket a hátam mögül, megfordultam. – Jonghyun?
A szüleim sírja mellett feküdt, eszméletlenül. Hófehér inge vérben úszott, és fejéből is rengeteg vér ömlött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése